Kawan Awak Kawan Saya

Posted: Saturday, July 10, 2010 by S A D I Q U E in
3

Assalamualaikum..

Lama tak update blog sebab memang takde idea pon nak tulis. Maklumlah idea tu milik Allah, kadang-kadang ada dan kadang-kadang pon ada jugak.haha. Lame gile lawak aku :p

Seperti biasa, cerita datang daripada apa yang berlaku kat sekeliling. Macam lah cerita ni :

A : Aku tak sukelah dengan B tu. Dier rasa dier bagus lah..padahal buat lawak pon macam hampeh..aku mmg xleh blah betul ngn dier..
Me : Ohh eh ? Hmm...
A : Dah la takde la rapat sgt ngn aku tapi cara dier mcm dah kenal aku bertahun-tahun
Me : Ala..chill la..Dier tu mmg camtu sket..tapi dier okay je sebenarnye..
A : Laa...yang ko nie backup dier tak pasal apehal lak ?
Me : Huh ? Mana ada backup..aku cume nak neutral kan keadaan je..
A : Neutral ? Ko nak backup dier cakap je lah..takde nak neutral2 nye..
Me : Ler.. suke hati lu la bro...paperhal pon..kau kawan aku..dier pon kawan aku...so takde isu backup sape2 sebenarnye kat sini..


Disclaimer : Cerita ni mmg ade kene mengena ngn sesape pon tetapi di-story balik untuk pedoman semua okeng ?

Ceritera mcm nie selalu jadi kat kita bila kawan kita kutuk kawan kita yang lagi satu. Kita yang mmg takde rasa benci ni plak mcm jadi in between. Nak pilih yang mane satu ? Yang lagi baik dengan kita ? atau yang kita tak berapa pasti baik ke tak ?

Memang nature manusia benci dengan perkara/orang yang tak baik/masuk dengan dorg. Tetapi kalau kita betul-betul kenal kawan kita, insyaAllah memang kita tahu nak handle cite camni. Kita boleh benci siapa yang kita nak, kita boleh hina sape yang kita nak, kita boleh kutuk siapa yang kita nak, TAPI kita tak boleh nak benci kawan kita just sbb kawan kita yang lain benci dier !

Kawan awak kawan saya, dua-dua pon saling kawan-mengawan ! Kalau betul kawan atau dalam bahasa modern nye member, kita accept je lah macam mane kawan kita tu. Langit tu tak sentiasa cerah, kadang-kadang hujan jugak tetapi lepas hujan insyaAllah cerah balik. Begitu juga persahabatan.

Ingat, kita tak boleh nak buat orang lain benci kepada orang yang kita benci sebab masing-masing punya hak dan prinsip masing-masing. Bak kat pepatah orang tua dulu-dulu, "jangan gadoh-gadoh, main same-same"

Ok agak poyo disitu. hehehe

Sekian :)

Kaca Mata

Posted: Friday, March 26, 2010 by S A D I Q U E in
5

Setiap hari kita melepak, sure kite akan start la berceritera sane sini pasal orang itu pasal orang ini. Mamat tu poyolah, minah tu gediklah, si Abu tu busuk lah, si Mawar tu tak cantik mcm mawar lah. Sebenarnya( aku rase la ) dalam dunia ni takkan ada pon orang yang takkan kutuk kita !

Maksudnya pasti ada punya orang yang tak puas hati dengan kita. Baik macam mana kita pon orang akan kutuk,

"eleh mamat tu depan2 baik la...belakang2 kaki skodeng !"

"Minah tu konon je pakai tudung padahal perangai macam setan !"


Disclaimer : Takde kutuk sape2 okeng ? Kalau terasa padan muke !

Point nye kat sini, manusia ni mmg punya perasaan untuk 'judge' orang lain. Kita punyalah jaga taknak sakitkan hati orang lain tetapi gedebak gedebik gedebuk ada jugak orang kutuk belakang kita.

Tetapi bukan semua orang pon macam tu. Pokoknya kita kene 'accept' orang lain seadanya. Kita tak boleh nak expect orang lain buat something the way kite buat mende tu. Setiap orang punya pendapat yang berbeza, punya nafsu yang berbeza, punya hati yang berbeza tetapi semua pon ada mata.

Ada kene mengena ke ? Huh ?

Contohnya :
Iqbal ( bukan nama sebenar ) selalu pergi masjid, mencarut tak pernah, hensem plak tuh. Gadis-gadis sunti semuanya tergilakan dia.

Orang A : Iqbal tu poyo la. Dier bujet dier pegi masjid dier cukup baik lah. Dengan muka innocent cine-cine dier tu dier ingat sume orang pon suke kat dier lah ? Bole blah la wei !!

Orang B : Iqbal tu baik sgt. Cakap pon lembut, cantik budi bahasa. I mmg admire sgt lah kat dier ! awww...

Kesimpulannya semua orang pon ada mata ( kecuali orang buta ) tetapi 'kaca mata' yang kita pakai setiap hari yang membezakan setiap judgement atau penilaian kita terhadap orang lain. Kita mungkin rasa apa yang Orang A cakap tu betul tetapi setengah orang tak rasa camtu pon. Tak salah nak rasa apa yang kita rasa cuma kadang-kadang apa yang kita rasa tu harus kita terjemahkan dalam bentuk yang orang lain boleh terima. Bukan main bantai je !