Kaca Mata

Posted: Friday, March 26, 2010 by S A D I Q U E in
5

Setiap hari kita melepak, sure kite akan start la berceritera sane sini pasal orang itu pasal orang ini. Mamat tu poyolah, minah tu gediklah, si Abu tu busuk lah, si Mawar tu tak cantik mcm mawar lah. Sebenarnya( aku rase la ) dalam dunia ni takkan ada pon orang yang takkan kutuk kita !

Maksudnya pasti ada punya orang yang tak puas hati dengan kita. Baik macam mana kita pon orang akan kutuk,

"eleh mamat tu depan2 baik la...belakang2 kaki skodeng !"

"Minah tu konon je pakai tudung padahal perangai macam setan !"


Disclaimer : Takde kutuk sape2 okeng ? Kalau terasa padan muke !

Point nye kat sini, manusia ni mmg punya perasaan untuk 'judge' orang lain. Kita punyalah jaga taknak sakitkan hati orang lain tetapi gedebak gedebik gedebuk ada jugak orang kutuk belakang kita.

Tetapi bukan semua orang pon macam tu. Pokoknya kita kene 'accept' orang lain seadanya. Kita tak boleh nak expect orang lain buat something the way kite buat mende tu. Setiap orang punya pendapat yang berbeza, punya nafsu yang berbeza, punya hati yang berbeza tetapi semua pon ada mata.

Ada kene mengena ke ? Huh ?

Contohnya :
Iqbal ( bukan nama sebenar ) selalu pergi masjid, mencarut tak pernah, hensem plak tuh. Gadis-gadis sunti semuanya tergilakan dia.

Orang A : Iqbal tu poyo la. Dier bujet dier pegi masjid dier cukup baik lah. Dengan muka innocent cine-cine dier tu dier ingat sume orang pon suke kat dier lah ? Bole blah la wei !!

Orang B : Iqbal tu baik sgt. Cakap pon lembut, cantik budi bahasa. I mmg admire sgt lah kat dier ! awww...

Kesimpulannya semua orang pon ada mata ( kecuali orang buta ) tetapi 'kaca mata' yang kita pakai setiap hari yang membezakan setiap judgement atau penilaian kita terhadap orang lain. Kita mungkin rasa apa yang Orang A cakap tu betul tetapi setengah orang tak rasa camtu pon. Tak salah nak rasa apa yang kita rasa cuma kadang-kadang apa yang kita rasa tu harus kita terjemahkan dalam bentuk yang orang lain boleh terima. Bukan main bantai je !

5 comments:

  1. Wah... Pakar motivasi lagi!!!

  1. ShahRezaL says:

    realy true BrO.. just dat sumtimes, catsteven cross the road also..

  1. do u mind if i link ur blog dkat mine?

    anyhow,people talk bad bout others coz they have inferior complex.agree wif u nway

    p/s:nice 2 know dat ur act blogging sadiq.

    [it's lola if u still remember]

  1. eh hye lola ! haha
    ingat la weii..bahagia skang tgk :p
    bole je nak link. no problem !

  1. Ehhhh sadiq ada blog la :p