Kawan Awak Kawan Saya

Posted: Saturday, July 10, 2010 by S A D I Q U E in
3

Assalamualaikum..

Lama tak update blog sebab memang takde idea pon nak tulis. Maklumlah idea tu milik Allah, kadang-kadang ada dan kadang-kadang pon ada jugak.haha. Lame gile lawak aku :p

Seperti biasa, cerita datang daripada apa yang berlaku kat sekeliling. Macam lah cerita ni :

A : Aku tak sukelah dengan B tu. Dier rasa dier bagus lah..padahal buat lawak pon macam hampeh..aku mmg xleh blah betul ngn dier..
Me : Ohh eh ? Hmm...
A : Dah la takde la rapat sgt ngn aku tapi cara dier mcm dah kenal aku bertahun-tahun
Me : Ala..chill la..Dier tu mmg camtu sket..tapi dier okay je sebenarnye..
A : Laa...yang ko nie backup dier tak pasal apehal lak ?
Me : Huh ? Mana ada backup..aku cume nak neutral kan keadaan je..
A : Neutral ? Ko nak backup dier cakap je lah..takde nak neutral2 nye..
Me : Ler.. suke hati lu la bro...paperhal pon..kau kawan aku..dier pon kawan aku...so takde isu backup sape2 sebenarnye kat sini..


Disclaimer : Cerita ni mmg ade kene mengena ngn sesape pon tetapi di-story balik untuk pedoman semua okeng ?

Ceritera mcm nie selalu jadi kat kita bila kawan kita kutuk kawan kita yang lagi satu. Kita yang mmg takde rasa benci ni plak mcm jadi in between. Nak pilih yang mane satu ? Yang lagi baik dengan kita ? atau yang kita tak berapa pasti baik ke tak ?

Memang nature manusia benci dengan perkara/orang yang tak baik/masuk dengan dorg. Tetapi kalau kita betul-betul kenal kawan kita, insyaAllah memang kita tahu nak handle cite camni. Kita boleh benci siapa yang kita nak, kita boleh hina sape yang kita nak, kita boleh kutuk siapa yang kita nak, TAPI kita tak boleh nak benci kawan kita just sbb kawan kita yang lain benci dier !

Kawan awak kawan saya, dua-dua pon saling kawan-mengawan ! Kalau betul kawan atau dalam bahasa modern nye member, kita accept je lah macam mane kawan kita tu. Langit tu tak sentiasa cerah, kadang-kadang hujan jugak tetapi lepas hujan insyaAllah cerah balik. Begitu juga persahabatan.

Ingat, kita tak boleh nak buat orang lain benci kepada orang yang kita benci sebab masing-masing punya hak dan prinsip masing-masing. Bak kat pepatah orang tua dulu-dulu, "jangan gadoh-gadoh, main same-same"

Ok agak poyo disitu. hehehe

Sekian :)

3 comments:

  1. mr K says:

    yeah!! update gak ko akhirnye..
    jgn gaduh2, skali-skale gaduh2 best jugak. patut ko taruh minyak kat api tu.. haha. <----jgn ikut. pape pun gaduh jgn lama2 sudah la.

    tapi kn, apesal blog wife aku ko follow, blog aku ko tak? (tak puas hati, nk jugak) hahaha

    lagi satu, menyampah la word verification ni, buang la baru stylo~

  1. Kalau ada masalah, come to me~ Hehe

    Ko boleh jadi Fadzilah Kamsah la Sadique... Pakar motivasi...
    Dr.Sadiq (ala-ala Dr.Fadzley gitu)

    hehe

  1. "Langit tu tak sentiasa cerah, kadang-kadang hujan jugak tetapi lepas hujan insyaAllah cerah balik. Begitu juga persahabatan."
    i like this one.. so true. ~^^